Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie grzybowym podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Świetnie też pasuje do klusek sląskich lub kopytek. Sos jest aromatyczny, słodko-wytrawny, a mięso bardzo miękkie. Danie możesz udekorować dodatkową natką pietruszki dla smaku i koloru.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2756
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 268
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2756
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 268
Składniki
Grzyby suszone namocz w wodzie przez około 20-30 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź je (zachowując wodę z moczenia) i drobno posiekaj.
Schab wieprzowy umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Delikatnie rozbij tłuczkiem.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż plastry schabu z obu stron na złocisty kolor, aż będą dobrze wysmażone. Następnie zdejmij schab z patelni i odstaw na bok.
Białą część pora umyj i pokrój w cienkie plasterki. Na tej samej patelni, na której smażył się schab podsmaż pora, aż zmięknie. Jeśli to konieczne dodaj oleju, aby się nie spalił.
Dodaj namoczone i posiekane grzyby, tymianek, czosnek granulowany oraz natkę pietruszki. Smaż przez kilka minut, aż smaki się połączą. Wlej na patelnię wino białe i gotuj, aż część alkoholu odparuje, a sos lekko się zredukuje. Dodaj śmietankę i sos sojowy. Mieszaj, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Do przygotowanego sosu grzybowego dodaj usmażone wcześniej plastry schabu. Zmniejsz ogień i duś schab w sosie grzybowym przez około 10-15 minut, aż mięso stanie się miękkie.