Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie kurkowo - musztardowym

Schab w sosie kurkowo - musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9166

Dodano:

Odsłon: 5375

Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!

Składniki

  • 500g schabu
  • 300g kurek (mogą być mrożone)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.

  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.

  3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń