Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!
Schab w sosie kurkowo - musztardowym
Składniki
- 500g schabu
- 300g kurek (mogą być mrożone)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej
Składniki
- 500g schabu
- 300g kurek (mogą być mrożone)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej

Etapy przygotowania
Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.
Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 136
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 136



Składniki
- 500g schabu
- 300g kurek (mogą być mrożone)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej
Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.
Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut.