Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie musztardowym to alternatywa na niedzielny obiad zamiast klasycznego schabowego z ziemniakami. Wstępne usmażenie i gotowanie mięsa nadają mu delikatności i kruchości. Dodatek kremowo-pikantnego sosu musztardowego sprawia, że nawet najmłodsi pokochają to danie. Możesz także łatwo sterować ostrością, zmieniając proporcje musztardy i śmietany.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Schab pokrój na medaliony o grubości ok. 4-5 cm. Lekko je rozbij pięścią. Oprósz mięso solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
Schab obtocz w mące i usmaż na patelni do lekkiego zrumienienia. Następnie przełóż mięso do większego rondelka i zalej je wodą, tylko do przykrycia. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Całość gotuj przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na chwilę na talerz i przygotuj sos. W niewielkim garnuszku roztop masło i dodaj mąkę, tworząc zasmażkę. Cały czas mieszając, dodaj musztardę i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij sos z ognia i powoli wlej śmietankę. Dorzuć listki tymianku.
Przygotowany sos musztardowy wlej do bulionu pozostałego po mięsie. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając rózgą. Na koniec przełóż do garnka z powrotem mięso.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.