Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie musztardowym to alternatywa na niedzielny obiad zamiast klasycznego schabowego z ziemniakami. Wstępne usmażenie i gotowanie mięsa nadają mu delikatności i kruchości. Dodatek kremowo-pikantnego sosu musztardowego sprawia, że nawet najmłodsi pokochają to danie. Możesz także łatwo sterować ostrością, zmieniając proporcje musztardy i śmietany.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2508
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2508
Składniki
Schab pokrój na medaliony o grubości ok. 4-5 cm. Lekko je rozbij pięścią. Oprósz mięso solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
Schab obtocz w mące i usmaż na patelni do lekkiego zrumienienia. Następnie przełóż mięso do większego rondelka i zalej je wodą, tylko do przykrycia. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Całość gotuj przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na chwilę na talerz i przygotuj sos. W niewielkim garnuszku roztop masło i dodaj mąkę, tworząc zasmażkę. Cały czas mieszając, dodaj musztardę i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij sos z ognia i powoli wlej śmietankę. Dorzuć listki tymianku.
Przygotowany sos musztardowy wlej do bulionu pozostałego po mięsie. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając rózgą. Na koniec przełóż do garnka z powrotem mięso.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.