Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie śmietanowym to smakowity dodatek do codziennego obiadu. Sprawdzi się też na świątecznym stole. Dodatek śliwek wzbogaca danie o lekko kwaskową, owocową nutę i nadaje mu przyjemny aromat.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Składniki
Umyj schab i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go na 8 plastrów i rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Posól, popieprz i posyp papryką (słodką i ostrą).
Pokrój w słupki ser (8 sztuk). Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (jeśli są suche, namocz je przez 10 minut w gorącej wodzie).
Na każdym kawałku mięsa ułóż słupek sera i rządek śliwek. Następnie ciasno zwiń mięso w roladki. Zabezpiecz wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Rozgrzej na patelni olej i obsmaż roladki na złoty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron. Wyłóż roladki na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Na patelnię, na której smażyły się roladki, wlej bulion i dodaj obie śmietany. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Do sosu dodaj też mąkę i ponownie wymieszaj tak, by pozbyć się jej grudek. Podgrzej sos do wrzenia, co pewien czas mieszając.
Włóż roladki do sosu i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 20-25 minut.
Gotowy schab w sosie śmietanowym podawaj na gorąco (po usunięciu wykałaczek) z wybranymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée.