Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w wersji gulaszowej z kaszą gryczaną

Schab w wersji gulaszowej z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5449

Dodano:

Odsłon: 406

Schab podany w wersji gulaszowej z warzywami w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną.

Składniki

  • kotlety schabowe 2 szt
  • pieczarki 12 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • pomidory duże 4 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra 1 szczypta
  • olej do smażenia
  • kasza gryczana
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w wersji gulaszowej z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe kroimy w paski i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Oprószamy solą, pieprzem i obiema paprykami. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i cebulę. Podsmażamy ok. 10 min.

  2. Następnie dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażymy kolejne 5-7 min.

  3. Na koniec dodajemy drobno pokrojone lub zmiksowane pomidory /bez skórki/ i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i dusimy ok. 5 min. - sok z pomidorów powinien częściowo odparować.
    Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    "Ala gulasz" podajemy z kaszą gryczaną ale dobrze smakuje również z ziemniakami lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń