Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w ziołach

Schab w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2537 Ocena: 18826

Dodano:

Odsłon: 1861

Aromatyczny i smaczny schab na święta.

Składniki

  • Schab 1,2 kg
  • Sok pomarańczowy
  • Listek laurowy
  • Rozmaryn
  • Czosnek 1 ząbek
  • Chleb 2 kromki
  • Natka pietruszki
  • Ser żółty starty 3 łyżki
  • Białka jaja 2 szt.
  • Olej do formy
  • Masło 5 dag
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Bulion warzywny ½ szklanki (może być z kostki)
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w ziołach

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Do soku pomarańczowego włożyć listek laurowy, rozmaryn i posiekany czosnek. Wyłożyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu przez noc. Chleb pokruszyć, wymieszać z bulionem, ziołami, serem, solą i pieprzem do smaku i pianą z białek. Schab wyjąć z marynaty, ponacinać, oprószyć solą i pieprzem i podrumienić z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Oprószyć mąką, nałożyć warstwę przygotowanej pasty ziołowej, obłożyć masłem, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Mięso wyjąć z foli, pokroić, ułożyć na półmisku, ozdobić i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń