Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab z jabłkami

Schab z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 202

Kruchy , smaczny schab w aromatycznym sosie.

Składniki

  • Schab - 7 plastrów
  • Marynata do mięsa - 1 szt.
  • Jabłka - 2 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Ser mozzarella - 20g
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa chilli - 1/3 łyżeczki
  • Wino wytrawne - 1/2 szklanki
  • Bulion - 1/2 szklanki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab z jabłkami

Przygotowanie

  1. Schab umyć, lekko rozbić.Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamarynować schab, najlepiej na noc. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w ósemki.

  2. W brytfannie rozgrzać olej obsmażyć schab z obu stron. Wyjąć.

  3. Na olej wrzucić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem dodać zioła prowansalskie, smażyć 1 minutę , włożyć schab, smażyć dalej . Jabłka oprószyć cynamonem i dodać do smażącego się schabu. Podlać winem , dusić 5 minut, podlać bulionem i całość dusić 30 minut. Doprawić chilli, dodać utarty ser i całość dusić na bardzo małym ogniu 2 minuty.

  4. Podawać z podpieczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń