Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, który zaskoczy twoich gości, ten schab z jajkiem na pewno się sprawdzi. Wbrew pozorom wykonanie tego dania nie jest trudne, a składniki nie są skomplikowane. Schab z jajkiem możesz podać do tłuczonych ziemniaków lub śląskich klusek albo w wersji na zimno – krojąc roladki w plasterki i serwując jako mięsno-jajeczną przystawkę.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 84
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 84
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 121
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie ostudź je i obierz. Schab umyj, osusz, każdy fragment mięsa wkładaj do woreczka foliowego i rozbij z obydwu stron na bardzo cienki plasterek (uważaj, by nie porozrywać mięsa). Schab oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, a z jednej posmaruj musztardą. Na każdym fragmencie mięsa połóż plasterek sera oraz szynki, następnie ułóż (obok siebie) dwa jajka. Ciasno zwiń roladki i ułóż złączeniem do dołu. Następnie obtocz roladki w roztrzepanym jajku z dodatkiem kurkumy i bułce tartej. Pamiętaj, aby strzepać nadmiar bułki tartej.
Na patelni mocno rozgrzej olej i obsmażaj schabowe roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Możesz też upiec zrazy w piekarniku lub usmażyć je we frytownicy. Schab z jajkiem podawaj gorący, z ulubionymi dodatkami.