Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to uwielbiane grzyby, doskonale komponujące się nie tylko z jajecznicą. W sezonie warto wykorzystać ten dar lasu w rozmaitych daniach głównych, łącząc je chociażby z soczystym schabem wieprzowym. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz kurki zebrane samodzielnie, czy też te kupione w sklepie, taki obiad z pewnością na stałe zagości w twoim menu.
patelnia, garnek
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4586
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4586
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Składniki
W pierwszej kolejności dokładnie oczyść kurki: przełóż je do miski, posól i zalej gorącą wodą. Przemieszaj je łyżką, aby pozbyć się z nich piasku - cały proces powtórz 2-3 razy. Oczyszczone grzyby podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w piórka, schab pokrój na plastry, a następnie lekko je rozbij, przyprawiając na koniec solą i pieprzem. Obsmaż powstałe kotlety na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony i przełóż je do garnka.
Na patelni po smażeniu mięsa umieść cebulę. Kiedy zrobi się miękka, dodaj do niej wywar lub samą wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Powstałym sosem zalej schab i duś całość pod przykryciem przez 30 minut. Mięso powinno być przykryte sosem w całości - jeżeli jest go mniej, dodaj jeszcze nieco więcej bulionu lub wody.
Po upływie tego czasu dodaj kurki i duś całość jeszcze przez 15 minut. Na koniec dodaj uprzednio zahartowaną sosem śmietanę i gotuj danie przez 5 minut, tym razem bez przykrycia. W razie konieczności dopraw je solą lub pieprzem.