Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to uwielbiane grzyby, doskonale komponujące się nie tylko z jajecznicą. W sezonie warto wykorzystać ten dar lasu w rozmaitych daniach głównych, łącząc je chociażby z soczystym schabem wieprzowym. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz kurki zebrane samodzielnie, czy też te kupione w sklepie, taki obiad z pewnością na stałe zagości w twoim menu.
patelnia, garnek
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2315
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3447
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4150
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73865
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 563
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2315
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3447
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4150
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73865
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 563
Składniki
W pierwszej kolejności dokładnie oczyść kurki: przełóż je do miski, posól i zalej gorącą wodą. Przemieszaj je łyżką, aby pozbyć się z nich piasku - cały proces powtórz 2-3 razy. Oczyszczone grzyby podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w piórka, schab pokrój na plastry, a następnie lekko je rozbij, przyprawiając na koniec solą i pieprzem. Obsmaż powstałe kotlety na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony i przełóż je do garnka.
Na patelni po smażeniu mięsa umieść cebulę. Kiedy zrobi się miękka, dodaj do niej wywar lub samą wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Powstałym sosem zalej schab i duś całość pod przykryciem przez 30 minut. Mięso powinno być przykryte sosem w całości - jeżeli jest go mniej, dodaj jeszcze nieco więcej bulionu lub wody.
Po upływie tego czasu dodaj kurki i duś całość jeszcze przez 15 minut. Na koniec dodaj uprzednio zahartowaną sosem śmietanę i gotuj danie przez 5 minut, tym razem bez przykrycia. W razie konieczności dopraw je solą lub pieprzem.