Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabik w sosie koperkowo-paprykowym

Schabik  w  sosie   koperkowo-paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 1051

Kruche mięso w pikantno -słodkawym sosie z nutką aromatycznego koperku.

Składniki

  • schab bez kości 7 plastów
  • Cebula biała 1 szt.
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • Sól
  • pieprz czosnkowy
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny
  • koperek 1/2 pęczka
  • papryka ostra
  • mąka 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabik w sosie koperkowo-paprykowym

Przygotowanie

  1. Schab rozklepuję jak na kotlety solę i pieprzę.. Cebulę obieram i kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażę schab z obu stron. Pod koniec smażenia dodaję cebulę i lekko podsmażam. Ja smażę w garnku i bezpośrednio zalewam wodą. Jeśli ktoś smaży na patelni najlepiej przełożyć do
    garnka. Wody wlewam ok. szklankę , tak aby mięso było przykryte.

  2. Wsypuję paprykę słodką , szczyptę soli i pieprzu czosnkowego. Duszę na wonym ogniu ok. 40 minut ,aż mięso stanie się kruchę. Smakuję i w razie potrzeby doprawiam. Paprykę ostrą dodaję prawie na samym końcu z koperkiem.

  3. Koperek drobno siekam i dodaję do sosu. Mąkę mieszam z odrobiną wody i zagęszczam sos. Wszystko gotuję jeszcze ok. 1 minutę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 10 kwietnia O !
Typowe moje smaki.
Gratuluję , schabik bardzo apetyczny:-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń