Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowa rolada nadziewna grzybami i orzechami

Schabowa rolada nadziewna grzybami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10245

Dodano:

Odsłon: 3272

smaczny pomysł na podanie zwykłego schabu. Farsz jest chrupiący i aromatyczny. Użyłam grzybów leśnych ale z pieczarkami będzie również pysznie

Składniki

  • schab 1kg - 1,20kg
  • boczek wędzony ok. 20 dag
  • grzyby leśne lub pieczarki 25 dag
  • cebula 1 duża
  • orzechy włoskie 7 dag
  • sól, pieprz, rozmaryn
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć je tak by udało się je rozłożyć na płasko. Posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić, w tym czasie przygotować farsz.
    Pokroić boczek w drobną kostkę. Oczyścić grzyby lub pieczarki i drobno je pokroić. Cebulę i orzechy dosyć drobno posiekać. Na gorącej patelni z olejem podsmażyć boczek.
    Następnie dodać cebulę, grzyby/pieczarki i orzechy.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Powstały farsz wyłożyć na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm. Następnie zawinąć schab ciasno tworząc roladę i związać nicią kuchenną.
    Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć schab ze wszystkich stron.
    Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, obłożyć ją igiełkami rozmarynu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 - 70 minut. Gotową roladę należy wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Następnie usunąć nić kuchenną.

  2. Roladę podawać pokrojoną w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń