Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, co nie oznacza, że banalne. Trzeba przestrzegać kilku ważnych wskazówek, by mięso rozpływało się w ustach, a panierka była chrupiąca.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5896
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5896
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Składniki
Wybierz ładny kawałek schabu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli schab ma jakiekolwiek niedoskonałości (ścięgna, nadmiar tłuszczu itp.), usuń je.
Pokrój mięso na 2-3 kotlety (możesz poprosić o to w sklepie, przy zakupie schabu).
Po kolei umieszczaj każdy z kotletów w woreczku foliowym i rozbijaj tłuczkiem do mięsa przez ściereczkę (dzięki temu nie zniszczysz włókien). Kotlet po rozbiciu powinien mieć grubość około 5-7 mm.
Rozbite mięso mocz przez około godzinę w mleku, co sprawi, że stanie się kruche i delikatne. Opłucz i ponownie osusz.
Dopraw każdy z kotletów solą i pieprzem.
Roztrzep na talerzu jajko z łyżką mleka. Na osobne talerze wysyp trochę mąki i bułki tartej. Obtocz kotlety w jajku, a następnie w mące i bułce tartej.
Roztop na patelni smalec. Musi być go na tyle dużo, by kotlety dosłownie w nim pływały. Rozgrzej go do temperatury około 180°C.
Usmaż kotlety na złocisty kolor – około minutę po każdej ze stron. W trakcie smażenia lekko poruszaj patelnią, by kotlety nie przywierały do dna.
Usmażone schabowe przełóż na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszcz. Podawaj gorące z porcją ziemniaków i surówkami.