Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, co nie oznacza, że banalne. Trzeba przestrzegać kilku ważnych wskazówek, by mięso rozpływało się w ustach, a panierka była chrupiąca.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 218
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25143
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 218
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25143
Składniki
Wybierz ładny kawałek schabu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli schab ma jakiekolwiek niedoskonałości (ścięgna, nadmiar tłuszczu itp.), usuń je.
Pokrój mięso na 2-3 kotlety (możesz poprosić o to w sklepie, przy zakupie schabu).
Po kolei umieszczaj każdy z kotletów w woreczku foliowym i rozbijaj tłuczkiem do mięsa przez ściereczkę (dzięki temu nie zniszczysz włókien). Kotlet po rozbiciu powinien mieć grubość około 5-7 mm.
Rozbite mięso mocz przez około godzinę w mleku, co sprawi, że stanie się kruche i delikatne. Opłucz i ponownie osusz.
Dopraw każdy z kotletów solą i pieprzem.
Roztrzep na talerzu jajko z łyżką mleka. Na osobne talerze wysyp trochę mąki i bułki tartej. Obtocz kotlety w jajku, a następnie w mące i bułce tartej.
Roztop na patelni smalec. Musi być go na tyle dużo, by kotlety dosłownie w nim pływały. Rozgrzej go do temperatury około 180°C.
Usmaż kotlety na złocisty kolor – około minutę po każdej ze stron. W trakcie smażenia lekko poruszaj patelnią, by kotlety nie przywierały do dna.
Usmażone schabowe przełóż na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszcz. Podawaj gorące z porcją ziemniaków i surówkami.