Schabowe są tradycyjnym, niedzielnym obiadem w milionach polskich domów. Kiedy myślisz, że niczego nowego nie można odkryć w tym daniu, spróbuj przepisu na schabowe Magdy Gessler. Marynowanie w mleku i cebuli, a także użycie smalcu wieprzowego zmienia smak tego mięsa: uszlachetnia go, dodaje wyrazistości. Sam kotlet też jest znacznie bardziej kruchy i soczysty.
Schabowe Magdy Gessler
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego w kawałku, z odcinka obok karkówki, najlepiej z kością
- 4 cebule żółte
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Dodatkowo:
- smalec wieprzowy do smażenia
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego w kawałku, z odcinka obok karkówki, najlepiej z kością
- 4 cebule żółte
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Dodatkowo:
- smalec wieprzowy do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 kotlety. Dobrze je rozklep tłuczkiem na wielkość całego talerza i grubość ok. 0,5 cm.
Cebulę pokrój na piórka.
W misce układaj naprzemiennie: cebulę, kotlet, cebulę i tak do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znajdować się cebula. Włóż także ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalej mlekiem. Płyn powinien całkowicie przykrywać mięso. Odstaw miskę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę. W drugim rozbełtaj jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej dość dużą ilość smalcu.
Zamarynowane kotlety wyjmij z mleka i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je solą i pieprzem do smaku.
Mięso panieruj po kolei w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż pojedynczo przez 3-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Schabowe Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1208

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1319
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 198
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1208

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1319
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 198



Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego w kawałku, z odcinka obok karkówki, najlepiej z kością
- 4 cebule żółte
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- smalec wieprzowy do smażenia
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 kotlety. Dobrze je rozklep tłuczkiem na wielkość całego talerza i grubość ok. 0,5 cm.
Cebulę pokrój na piórka.
W misce układaj naprzemiennie: cebulę, kotlet, cebulę i tak do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znajdować się cebula. Włóż także ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalej mlekiem. Płyn powinien całkowicie przykrywać mięso. Odstaw miskę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę. W drugim rozbełtaj jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej dość dużą ilość smalcu.
Zamarynowane kotlety wyjmij z mleka i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je solą i pieprzem do smaku.
Mięso panieruj po kolei w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż pojedynczo przez 3-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Schabowe Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.