Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panowie uwielbiają mięso. Im grubszy stek, tym lepiej! Choć uwielbiają zwykłe schabowe, to jednak wizja uciążliwego panierowania kotletów raczej nie przypada nikomu do gustu, szczególnie w czasie cieplejszych dni. Cóż jest więc lepszego od zwyczajnego wrzucenia kotletów na grilla? Oto schabowe kawalerskie: aromatyczne, soczyste, mocno czosnkowe.
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 255
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2378
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 255
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2378
Składniki
Wszystkie zioła umyj i drobno posiekaj. Ziarna pieprzu zmiażdż za pomocą tłuczka do mięsa lub moździerzem. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. W małej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę, przyprawy, siekane zioła i czosnek. Mięso umyj i osusz. Podziel je na kotlety o grubości ok. 2 cm. Rozbij je lekko dłonią. Przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj mięso ze wszystkich stron.
Mięso przełóż do szklanek miski, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Grill rozpal do temperatury 200 st. Celsjusza. Umieść mięso na ruszcie przy otwartej pokrywie i smaż przez ok. 2 minuty. Następnie zamknij pokrywę i kontynuuj smażenie przez 8 minut. Powtórz proces po przewróceniu kotletów na drugą stronę. Jeszcze raz przewróć kotlety i smaż je jeszcze przez 1 minutę. Mięso odłóż na talerz i pozostaw na 10 minut, by odpoczęło. Kotlety kawalerskie podawaj z dodatkiem grillowanych warzyw i świeżych ziół.