Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panowie uwielbiają mięso. Im grubszy stek, tym lepiej! Choć uwielbiają zwykłe schabowe, to jednak wizja uciążliwego panierowania kotletów raczej nie przypada nikomu do gustu, szczególnie w czasie cieplejszych dni. Cóż jest więc lepszego od zwyczajnego wrzucenia kotletów na grilla? Oto schabowe kawalerskie: aromatyczne, soczyste, mocno czosnkowe.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12848
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5735
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7245
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12848
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5735
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7245
Składniki
Wszystkie zioła umyj i drobno posiekaj. Ziarna pieprzu zmiażdż za pomocą tłuczka do mięsa lub moździerzem. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. W małej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę, przyprawy, siekane zioła i czosnek. Mięso umyj i osusz. Podziel je na kotlety o grubości ok. 2 cm. Rozbij je lekko dłonią. Przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj mięso ze wszystkich stron.
Mięso przełóż do szklanek miski, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Grill rozpal do temperatury 200 st. Celsjusza. Umieść mięso na ruszcie przy otwartej pokrywie i smaż przez ok. 2 minuty. Następnie zamknij pokrywę i kontynuuj smażenie przez 8 minut. Powtórz proces po przewróceniu kotletów na drugą stronę. Jeszcze raz przewróć kotlety i smaż je jeszcze przez 1 minutę. Mięso odłóż na talerz i pozostaw na 10 minut, by odpoczęło. Kotlety kawalerskie podawaj z dodatkiem grillowanych warzyw i świeżych ziół.