Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W odróżnieniu od naszych klasycznych kotletów, włoskie schabowe powstają z cielęciny. To delikatne, ale soczyste mięso. Świetnie smakuje z panierką z bułki tartej, parmezanu i bazylii.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2152
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 110
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 135
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2152
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 110
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 135
Składniki
Obierz czosnek, rozgnieć go i ubij razem z jajkami. Przelej na półmisek i odstaw.
Każdy kotlet cielęcy rozbij w taki sposób, aby miał około 1,5 centymetra grubości. Zrób to z pomocą folii spożywczej, aby nie uszkodzić mięsa. Z każdej strony posyp solą i pieprzem, dość obficie.
Do jednego półmiska wsyp mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą, suszoną bazylię i parmezan (wymieszaj delikatnie widelcem). Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce tartej. Dociśnij dłońmi.
Rozgrzej masło klarowane albo oliwę. Smaż z dwóch stron każdego schabowego po włosku po około 4 minuty aż zrobi się złoty. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj schabowy po włosku skropiony sokiem z cytryny.