Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W odróżnieniu od naszych klasycznych kotletów, włoskie schabowe powstają z cielęciny. To delikatne, ale soczyste mięso. Świetnie smakuje z panierką z bułki tartej, parmezanu i bazylii.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2046
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2046
Składniki
Obierz czosnek, rozgnieć go i ubij razem z jajkami. Przelej na półmisek i odstaw.
Każdy kotlet cielęcy rozbij w taki sposób, aby miał około 1,5 centymetra grubości. Zrób to z pomocą folii spożywczej, aby nie uszkodzić mięsa. Z każdej strony posyp solą i pieprzem, dość obficie.
Do jednego półmiska wsyp mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą, suszoną bazylię i parmezan (wymieszaj delikatnie widelcem). Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce tartej. Dociśnij dłońmi.
Rozgrzej masło klarowane albo oliwę. Smaż z dwóch stron każdego schabowego po włosku po około 4 minuty aż zrobi się złoty. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj schabowy po włosku skropiony sokiem z cytryny.