Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski zestaw obiadowy: kotlet schabowy z surówką. Klasycznie i smacznie:)
Przepis dnia
Idealne dla kulinarnych architektów. Kolorowa, bardzo aromatyczna potrawa dla...
Odsłon: 325
Doskonałe spody do kruchych babeczek, które możemy powypełniać dowolnymi słod...
Odsłon: 118
Doskonałe spody do kruchych babeczek, które możemy powypełniać dowolnymi słod...
Odsłon: 118
Składniki
Kotlety rozbijamy, układamy w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Zalewamy mlekiem tak by schabowe były całkowicie zalane. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin /najlepiej na całą noc/ do lodówki. Jajka mieszamy z solą i pieprzem a bułkę tartą z słodką papryką. Schabowe osuszamy papierowym ręcznikiem, zanurzamy z obu stron w jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni smalcu. Obok kotletów smażymy również cebulkę. Surówka: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy. /Surówkę najlepiej przygotować godzinę wcześniej by składniki puściły sok i smaki zdążyły się "przegryźć"./ Do pełnego zestawu obiadowego idealnie pasują ziemniaki w każdej postaci: ziemniaki z wody, smażone, kluski ziemniaczane lub frytki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kopytka
Dania główne
Ryżowe kotleciki
Dania główne
Kurczak piccata
Dania główne
Schab z pieczarkami z piekarnika
Kopytka
W Wielkopolsce zwane też szagówkami, bo kroi się je „na szagę”, czyli po skos...
Odsłon: 13
Ryżowe kotleciki
Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...
Odsłon: 30