Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze przyprawione chrzanem mięso, zawinięte w liście chrzanowe z sosem chrzanowym. Bardzo pyszne danie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Liście chrzanu opłukać i wyciąć zgrubiałą część, nie uszkadzając liści. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, 2 łyżeczki chrzanu, posiekaną cebulę. Wsypujemy bułkę tartą, zalewamy ją 4-5 łyżkami bulionu i dokładnie mieszamy dłonią. Na blacie rozkładamy liść chrzanu na końcówkę nakładamy łyżeczką mięso i zwijamy 2 razy. Dla pewności w miejscu łączenia wbijamy wykałaczkę. Boki zostawiłam otwarte.
Na spód szerokiego saganka kładziemy większe liście chrzanu, potem układamy gołąbki. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. Bulionu tyle żeby pokrył gołąbki. Śmietanę mieszamy z mąką z hartujemy gorącym bulionem z gołąbków. Po 30-40 minutach dodajemy do bulionu śmietanę z mąką, 2 -3 łyżeczki chrzanu, musztardę, gałązkę majeranku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.