Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki lub serdelki w pikantnym sosie pomidorowym są znakomite jako przekąska lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Smaczne, lekkie i pożywne.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 833
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1447
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 833
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1447
Składniki
Serdelki pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, parówki na ok. 2 cm kawałki. Podgrzać olej na patelni i podsmażać serdelki aż do zrumienienia. Przełożyć do garnka, w którym będziemy potrawę dusić.
Na gorącą patelnię po parówkach (uzupełnić olej) wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir (jeżeli był świeży), papryczkę chili, seler naciowy. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy lekko - do czasu nabrania intensywnego zapachu. Przekładamy do parówek.
Na tej samej patelni ze "smaczkami" lekko przesmażamy przecier pomidorowy. Wyłączamy kuchenkę. Dolewamy na patelnię wodę (ok. 1/2 szklanki) aby spłukać dokładnie wszystko do serdelków. Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryła serdelki. Po kilku minutach duszenia sprawdzamy słoność. Dopiero wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli. Dusimy pod przykryciem ok. pół godziny (seler naciowy musi być miękki ale się nie rozpadać). Można sos zagęścić mąką (ja czasem tak robię).
Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty (świeżej lub kiszonej). Można podać jako samodzielne danie z pieczywem. Smacznego.