Do góry

Dania główne Przepis na:

Serdelki w sosie pomidorowym

Serdelki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 15468

Parówki lub serdelki w pikantnym sosie pomidorowym są znakomite jako przekąska lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Smaczne, lekkie i pożywne.

Składniki

  • serdelki lub parówki w naturalnej osłonce: serdelki 8 szt., parówki 16 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże chili ok. 2 cm lub suszone pół łyżeczki (wg uznania)
  • seler naciowy 2 łodygi
  • olej do smażenia
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, cząber, bazylia, lubczyk, kolendra, 3-4 goździki, imbir świeży lub suszony, sól
  • przecier pomidorowy ok. 2 łyżek stołowych (lub wg uznania)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Serdelki pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, parówki na ok. 2 cm kawałki.
    Podgrzać olej na patelni i podsmażać serdelki aż do zrumienienia. Przełożyć do garnka, w którym będziemy potrawę dusić.

  2. Na gorącą patelnię po parówkach (uzupełnić olej) wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir (jeżeli był świeży), papryczkę chili, seler naciowy.
    Dodajemy przyprawy.
    Podsmażamy lekko - do czasu nabrania intensywnego zapachu.
    Przekładamy do parówek.

  3. Na tej samej patelni ze "smaczkami" lekko przesmażamy przecier pomidorowy. Wyłączamy kuchenkę. Dolewamy na patelnię wodę (ok. 1/2 szklanki) aby spłukać dokładnie wszystko do serdelków.
    Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryła serdelki. Po kilku minutach duszenia sprawdzamy słoność. Dopiero wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli.
    Dusimy pod przykryciem ok. pół godziny (seler naciowy musi być miękki ale się nie rozpadać).
    Można sos zagęścić mąką (ja czasem tak robię).

  4. Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty (świeżej lub kiszonej). Można podać jako samodzielne danie z pieczywem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

naciskam_na_laptop 20 marca 2014 Pyszne i proste danko, które nieco zmodyfikowałam dla osób wolących spożyć je z ryżem. Do podanych składników dodałam pół słodkiej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę i uduszonej z całą resztą i nastąpiła dość znacząca zmiana smaku. Wyszło chyba nienajgorzej. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 07 lutego 2014 mam wielki sentyment do tej potrawy, zabieram Twoją wersję, pozdrawiam :)) Odpowiedzi: 2 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń