Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki lub serdelki w pikantnym sosie pomidorowym są znakomite jako przekąska lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Smaczne, lekkie i pożywne.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1507
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 671
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1507
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 671
Składniki
Serdelki pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, parówki na ok. 2 cm kawałki. Podgrzać olej na patelni i podsmażać serdelki aż do zrumienienia. Przełożyć do garnka, w którym będziemy potrawę dusić.
Na gorącą patelnię po parówkach (uzupełnić olej) wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir (jeżeli był świeży), papryczkę chili, seler naciowy. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy lekko - do czasu nabrania intensywnego zapachu. Przekładamy do parówek.
Na tej samej patelni ze "smaczkami" lekko przesmażamy przecier pomidorowy. Wyłączamy kuchenkę. Dolewamy na patelnię wodę (ok. 1/2 szklanki) aby spłukać dokładnie wszystko do serdelków. Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryła serdelki. Po kilku minutach duszenia sprawdzamy słoność. Dopiero wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli. Dusimy pod przykryciem ok. pół godziny (seler naciowy musi być miękki ale się nie rozpadać). Można sos zagęścić mąką (ja czasem tak robię).
Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty (świeżej lub kiszonej). Można podać jako samodzielne danie z pieczywem. Smacznego.