Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski Ewy Wachowicz w tej odsłonie jest mocno czekoladowy, a do tego puszysty. Przygotujesz go z użyciem prostych składników. Do tego nie musisz robić osobnej dekoracji czy lukru. Kruche ciasto czekoladowe w formie łatek na wierzchu już przykuwa wzrok i zachęca do spróbowania!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1548
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1524
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1914
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1548
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1524
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1914
Składniki
Do miski wsyp mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj zimne, pokrojone masło i rozcieraj palcami lub siekaj nożem, aż powstaną drobne okruszki. Wbij jajka i żółtka, dodaj kwaśną śmietanę.
Zagnieć szybkie, zwarte ciasto. Podziel je na dwie części, większą i mniejszą. Tortownicę 26-28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem od spodu. Większą częścią ciasta wyklej dno oraz wysokie boki, tak jak na zdjęciu (ciasto może sięgać niemal do samej góry formy). Schłódź formę w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj żółtka, wciąż ucierając. Dodaj twaróg, budyń oraz kaszę manną, a potem wymieszaj do połączenia (krótko).
W osobnej dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej szpatułką. Dzięki temu masa wyrośnie i będzie taka wysoka.
Wylej masę serową na schłodzony kakaowy spód. Pozostałe ciasto wyjmij z lodówki. Rwij je w duże kawałki lub cienko rozwałkuj i wytnij nieregularne łatki, tak aby przypominały ciasto na zdjęciu. Rozłóż kawałki na wierzchu masy serowej.
Piecz w 180°C przez 60 minut, wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze na 10 minut. Potem uchyl drzwiczki i tak ostudź. Następnie wyjmij i przechowuj w lodówce.
Sernik królewski Ewy Wachowicz najlepiej smakuje, gdy schłodzi się przynajmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.