Do góry

Dania główne Przepis na:

Shish Taouk

Shish Taouk

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 440

Shish - patyk, szaszłyk; Taouk - kurczak. Kebab drobiowy na szaszłyku. Nie dajcie się jednak zmylić nazwą "szaszłyk", która może kojarzyć się zwyczajnie. Marynata według tureckiego przepisu i dodatek wschodnich przypraw czynią ten szaszłyk iście niebiańskim doświadczeniem dla podniebenia. Wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt jest gwarantowany. Idealna propozycja na przyjęcie, dla gości, obiad, wieczór.

Składniki

  • 1kg mięsa z udźca kurczaka (ciemne mięso drobiowe)
  • 300g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski mielony)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół greckich z Kotanyi (bazylia, oregano, bazylia, tymianek, szałwia, mięta, cebula)
  • 1 łyżka stołowa soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • pół pęczka pietruszki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie dla ostrości)
  • Drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Shish Taouk

Przygotowanie

  1. Umyj kurczaka w zimnej wodzie, dokładnie wypłucz, zostaw w garnku żeby się moczył. W międzyczasie pokrój cebulę najdrobniej jak potrafisz, obierz imbir i pokrój w drobne plasterki, czosnek obierz i przeciśnij lub zgnieć.

  2. Nie chcemy, żeby kawałki były za małe ani za duże. Za duże będą wymagały dłuższego pieczenia i ostatecznie mogą być lekko surowe w środku, za małe grożą spaleniem. U mnie 3-4 cm kostki zrobiły robotę.

  3. W wysokim rondlu lub blenderze robimy marynatę. Czyli serce naszej potrawy, która wpłynie na ostateczny efekt. Dodajemy kolejno wszystkie składniki - jogurt, posiekaną pietruszkę, warzywa, zioła i przyprawy.

  4. Zalecam maszynę do miksowania, ja wyjątkowo posłużyłem się blenderem ręcznym. Efekt nie jest zły. Są drobne grudki czosnku, cebuli, imbiru i pietruszki.

  5. Oczywiście kurczaka starannie nacieramy, ugniatamy, znowu nacieramy i tak przez parę minut. Gdy uznamy, że mięso jest pokryte marynatą, przykrywamy folią aluminiową (przypominam - matową częścią do kurczaka dla zachowania świeżości) i chowamy do lodówki lub na balkon. Na 2 godziny minimum, optymalnie na noc.

  6. Po upłynięciu czasu marynowania, przystępujemy do robienia szaszłyka. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grill i nawiew, na 220 stopni. Zachowujemy odstęp 1cm między porcjami mięsa, aby się nie skleiło w czasie pieczenia.

  7. Kratkę do pieczenia możemy wstępnie posmarować oliwą, a na dnie blachy wyłożyć folię aluminiową. Kebab pieczemy aż stanie się lekko brązowy. U mnie było to ok. 10-12 minut. Mięso powinno wyjść lekko chrupkie z zewnątrz, zaś w środku soczyste.
    Podawać z chlebkiem arabskim, kaszą bulgur, ryżem, sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń