Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shish - patyk, szaszłyk; Taouk - kurczak. Kebab drobiowy na szaszłyku. Nie dajcie się jednak zmylić nazwą "szaszłyk", która może kojarzyć się zwyczajnie. Marynata według tureckiego przepisu i dodatek wschodnich przypraw czynią ten szaszłyk iście niebiańskim doświadczeniem dla podniebenia. Wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt jest gwarantowany. Idealna propozycja na przyjęcie, dla gości, obiad, wieczór.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 209
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 595
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 209
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 595
Składniki
Umyj kurczaka w zimnej wodzie, dokładnie wypłucz, zostaw w garnku żeby się moczył. W międzyczasie pokrój cebulę najdrobniej jak potrafisz, obierz imbir i pokrój w drobne plasterki, czosnek obierz i przeciśnij lub zgnieć.
Nie chcemy, żeby kawałki były za małe ani za duże. Za duże będą wymagały dłuższego pieczenia i ostatecznie mogą być lekko surowe w środku, za małe grożą spaleniem. U mnie 3-4 cm kostki zrobiły robotę.
W wysokim rondlu lub blenderze robimy marynatę. Czyli serce naszej potrawy, która wpłynie na ostateczny efekt. Dodajemy kolejno wszystkie składniki - jogurt, posiekaną pietruszkę, warzywa, zioła i przyprawy.
Zalecam maszynę do miksowania, ja wyjątkowo posłużyłem się blenderem ręcznym. Efekt nie jest zły. Są drobne grudki czosnku, cebuli, imbiru i pietruszki.
Oczywiście kurczaka starannie nacieramy, ugniatamy, znowu nacieramy i tak przez parę minut. Gdy uznamy, że mięso jest pokryte marynatą, przykrywamy folią aluminiową (przypominam - matową częścią do kurczaka dla zachowania świeżości) i chowamy do lodówki lub na balkon. Na 2 godziny minimum, optymalnie na noc.
Po upłynięciu czasu marynowania, przystępujemy do robienia szaszłyka. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grill i nawiew, na 220 stopni. Zachowujemy odstęp 1cm między porcjami mięsa, aby się nie skleiło w czasie pieczenia.
Kratkę do pieczenia możemy wstępnie posmarować oliwą, a na dnie blachy wyłożyć folię aluminiową. Kebab pieczemy aż stanie się lekko brązowy. U mnie było to ok. 10-12 minut. Mięso powinno wyjść lekko chrupkie z zewnątrz, zaś w środku soczyste. Podawać z chlebkiem arabskim, kaszą bulgur, ryżem, sałatką.