Do góry

Dania główne Przepis na:

Shoarma z kurczaka z ryżem

Shoarma z kurczaka z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 715

Dodano:

Odsłon: 460

Będzie trochę orientalnie, mianowicie shoarma z kurczaka w marynacie jogurtowej, a do tego ryż z curry... oj lubię takie jedzonko... reszta rodzinki też. Polecam marynaty na bazie jogurtu, bo mięsko jest kruche, soczyste i bardzo delikatne. Do swojej marynaty użyłam gotowej mieszanki przypraw do shoarmy, ale można przygotować swoją, czyli kmin rzymski, papryka słodka i ostra, kolendra, kurkuma, czosnek, cynamon, imbir... będzie równie pyszne.

Składniki

  • 800-900 g filetów z kurczaka (dla 4 osób)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć)
  • pół opakowania przyprawy do shoarmy
  • szczypta soli i pieprzu (niewiele, bo są już w mieszance przypraw)
  • sok z cytryny do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Shoarma z kurczaka z ryżem

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać do kurczaka. Dokładnie wszystko wymieszać. Zostawić na 2-3 godziny do przegryzienia, a najlepiej na całą noc. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy.

    Shoarma smakuje praktycznie z każdymi dodatkami, mogą być frytki, ryż, ziemniaki albo jako kebab.

    U mnie jako dodatek był ryż z curry.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń