Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki drobiowe z papryką i szczypiorkiem

Siekane kotleciki drobiowe z papryką i szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 5272

Siekane kotleciki drobiowe z dodatkiem papryki konserwowej, szczypiorku i wędzonego żółtego sera. Kotleciki są delikatne, mięciutkie i soczyste, a wspomniane dodatki nadają im trochę charakteru i wyrazistości.

Składniki

  • ok. 200g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera wędzonego
  • 1 kawałek papryki konserwowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Siekane kotleciki drobiowe z papryką i szczypiorkiem

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i drobno posiekałam. Przełożyłam mięso do miski i przyprawiłam przyprawą gyros, solą i pieprzem. Dodałam starty żółty ser, pokrojoną drobno paprykę konserwową i posiekany szczypiorek. Następnie dodałam majonez, jajko oraz obydwa rodzaje mąki. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam masę, formując placuszki/kotleciki. Kotleciki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyłam kotleciki na ręczniku papierowym. Kotleciki można podać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń