Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siekane kotleciki z kurczaka to pyszne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, szybką kolację czy też przystawkę na bardziej uroczyste okazje. Całość jest delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku, z dodatkiem sera mozzarella i natki pietruszki, a wykończenia dostarcza lekko chrupiąca skórka. Całkowity czas przyrządzenia tych wyjątkowych kotlecików to zaledwie 30 minut – nie czekaj i sięgnij do lodówki!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1255131
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 2862
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1255131
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 2862
Składniki
Gotowe siekane kotleciki z kurczaka odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w drobną kostkę, a następnie ostrym nożem posiekaj je jeszcze drobniej, w kawałki o wielkości 1-2 mm. Możesz pomóc sobie też robotem kuchennym.
Kurczaka dodaj do miski i wymieszaj go z jajkami, majonezem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj go do masy mięsnej, razem z natką pietruszki i czosnkiem. Delikatnie przemieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Nakładaj po 1-2 łyżki masy mięsnej na każdy kotlet i smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony, przez ok. 3-4 minuty.