Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kangura w Polsce jest trudno dostępne i niestety drogie. Jeśli jednak uda wam się na nie trafić to gorąco polecam! W fakturze i kolorze jest podobne do wołowiny, a w smaku to wołowina z lekko słodką nutą (mi skojarzyło się z wątróbką). To jedno ze smaczniejszych mięs jakie jadłam. Podałam je jako siekanego burgera w domowej maślanej bułce.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 165
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 165
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Składniki
Zaczynamy od bułek. Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne, nieklejące. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w pojemniku przykrytym bawełnianą ściereczką. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie możemy je lekko spłaszczyć (bułki powinny mieć dość dużą średnicę, aby zmieściły się w nich kotlety). Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut. Studzimy na kratce.
Mięso siekamy. Dodajemy olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kotleta, mocno ściskamy, aby dobrze się trzymał. Smażymy około 5-7 minut z każdej strony - mięso kangura dochodzi nieco dłużej niż wołowina. Po smażeniu odkładamy na talerz na 2-3 minuty.
Przekrojone bułki smarujemy wybranymi sosami, układamy dodatki - rukolę, pomidora, ogórka, jalapeno i cebulę oraz burgery.