Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego lata pogoda jest niezbyt łaskawa. W chłodne wieczory, z jakimi musimy się mierzyć na campingach i ośrodkach wczasowych, najlepiej smakują pieczonki sierpniowe, czyli gorące warzywa usmażone w głębokim oleju. Możemy przygotować je np. na gazowym grillu i spożyć w dobrym towarzystwie, popijając grzanym winem. Taka kolacja rozgrzeje nawet wówczas, gdy temperatura powietrza nie przekracza 15°C!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 15-20 minut – ziemniaki powinny być na tyle miękkie, by wbić w nie z łatwością widelec, ale nie mogą się rozpadać. Tak przygotowane pokrój w kostkę.
W międzyczasie pokrój na kawałki papryki, uprzednio usuwając z nich gniazda nasienne. Pokrój też w kostkę bakłażany i oprósz sporą ilością soli. Odłóż na 15 minut. Osusz kawałki bakłażanów ręcznikiem papierowym, ścierając z nich nadmiar soli.
Na palniku o średniej mocy rozgrzej w patelni dość dużą ilość oleju – tyle, by stworzył mniej więcej centymetrową warstwę. Do oleju od razu (jeszcze przed rozgrzaniem) wrzuć ząbki czosnku. Nie musisz ich nawet obierać. Gdy czosnek ściemnieje, wyłów go z rozgrzanego oleju i obsmaż w nim wszystkie warzywa – ziemniaki, bakłażana i paprykę.
Usmażone warzywa wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane warzywa oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Podawaj gorące, najlepiej ze świeżym chlebem. Będzie smakował wyśmienicie zanurzony na chwilę w czosnkowym oleju z patelni i doprawiony odrobiną soli.