Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w tym wydaniu jest bardzo soczysty i delikatny, idealnie odchodzi od kości. Złota glazura jest słodko-ostra. Skrzydełka idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub lekką sałatką.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3195
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 34
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3195
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 34
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Składniki
Skrzydełka wkładamy do miski, zalewamy 1/3 szklanki oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie nacieramy kurczaka, odstawiamy na min. 1/2 h.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do szklanego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumieni. Następnie wyjmujemy naczynie, odlewamy płyn, który wytworzył się podczas pieczenia do garnka, przewracamy skrzydełka na drugą stroną i pieczemy aż zarumieni się z drugiej strony. Co jakiś czas zlewamy płyn, który się wytworzy.
Do płynu, który zlaliśmy wcześniej usuwamy tłuszcz (możemy do tego użyć łyżki wazowej), dodajemy miód i musztardę. Wstawiamy na ogień, zagotowujemy i redukujemy co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta zawiesina - nasza glazura :)
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy glazurą z jednej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż glazura się zarumieni. Po czym smarujemy glazurą z drugiej strony i pieczemy ok 5-10 minut.
Smacznego :)