Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w tym wydaniu jest bardzo soczysty i delikatny, idealnie odchodzi od kości. Złota glazura jest słodko-ostra. Skrzydełka idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub lekką sałatką.
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 500
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 603
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5075
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4693
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 935
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8426
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 500
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 603
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5075
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4693
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 935
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8426
Składniki
Skrzydełka wkładamy do miski, zalewamy 1/3 szklanki oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie nacieramy kurczaka, odstawiamy na min. 1/2 h.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do szklanego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumieni. Następnie wyjmujemy naczynie, odlewamy płyn, który wytworzył się podczas pieczenia do garnka, przewracamy skrzydełka na drugą stroną i pieczemy aż zarumieni się z drugiej strony. Co jakiś czas zlewamy płyn, który się wytworzy.
Do płynu, który zlaliśmy wcześniej usuwamy tłuszcz (możemy do tego użyć łyżki wazowej), dodajemy miód i musztardę. Wstawiamy na ogień, zagotowujemy i redukujemy co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta zawiesina - nasza glazura :)
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy glazurą z jednej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż glazura się zarumieni. Po czym smarujemy glazurą z drugiej strony i pieczemy ok 5-10 minut.
Smacznego :)