Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka kurczaka w pysznej glazurze miodowo-musztardowej

Skrzydełka kurczaka w pysznej glazurze miodowo-musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7539

Dodano:

Odsłon: 7040

Kurczak w tym wydaniu jest bardzo soczysty i delikatny, idealnie odchodzi od kości. Złota glazura jest słodko-ostra. Skrzydełka idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub lekką sałatką.

Składniki

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • olej
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Skrzydełka kurczaka w pysznej glazurze miodowo-musztardowej

Przygotowanie

  1. Skrzydełka wkładamy do miski, zalewamy 1/3 szklanki oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie nacieramy kurczaka, odstawiamy na min. 1/2 h.

  2. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do szklanego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumieni. Następnie wyjmujemy naczynie, odlewamy płyn, który wytworzył się podczas pieczenia do garnka, przewracamy skrzydełka na drugą stroną i pieczemy aż zarumieni się z drugiej strony. Co jakiś czas zlewamy płyn, który się wytworzy.

  3. Do płynu, który zlaliśmy wcześniej usuwamy tłuszcz (możemy do tego użyć łyżki wazowej), dodajemy miód i musztardę. Wstawiamy na ogień, zagotowujemy i redukujemy co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta zawiesina - nasza glazura :)

  4. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy glazurą z jednej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż glazura się zarumieni. Po czym smarujemy glazurą z drugiej strony i pieczemy ok 5-10 minut.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń