Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skrzydełka z airfryer marynowane są w maślance, a później obtaczane w mieszance różnorodnych aromatycznych przypraw. Dzięki temu są chrupiące i delikatne, a do tego pyszne w smaku.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Składniki
Skrzydełka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Umieść kawałki kurczaka w misce, zalej maślanką i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc, aby mięso stało się delikatne i aromatyczne. Po marynowaniu odsącz kurczaka na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru maślanki.
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Każde odsączone skrzydełko dokładnie obtocz w przygotowanej panierce. Ułóż skrzydełka w koszu frytkownicy – nie powinny się stykać, aby równomiernie się upiekły. Spryskaj mięso cienką warstwą oleju, co nada mu chrupiącą strukturę.
Ustaw frytkownicę beztłuszczową na 175°C. Piecz przez około 30 minut, w połowie czasu pieczenia otwórz frytkownicę i obróć skrzydełka, aby równomiernie się zarumieniły.