Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie, które je się jako pierwsze i najlepsze po świniobiciu, w nagrodę za ciężką pracę.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 40
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 64
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 35
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 110
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 40
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 64
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 35
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 110
Składniki
W prawdzie u mnie świniobicia nie było ale chciałam przypomnieć sobie ten smak. Z tłustego boczku zdjęłam skórę, jej też użyłam do wytopienia. Boczek pokroiłam drobno i powoli wytopiłam z niego tłuszcz na patelni.
Gdy się wytopił i lekko zrumienił, dodałam cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Ją też zrumieniłam powoli.
Zsunęłam składniki na bok, podkręciłam ogień i dodałam polędwiczkę pokrojoną w około 6mm plasterki. Zrumieniłam je z jednej strony, a z wierzchu już były prawie zcięte, i zaczęłam mieszać z cebulą i skwarkami. Po minucie powinny być już dobre. jeszcze je lekko posoliłam i popieprzyłam Zawsze można wziąć kawałek i przekroić, płyn powinien być klarowny a mięso nie różowe. Tradycyjnie podaje się z chlebem i chleb macza się w wytopionym smalcu.
Smacznego :)