Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierzok, czyli sycący obiad po śląsku. Wykonacie go z zaledwie trzech podstawowych składników: ziemniaków, boczku i cebuli. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Jest tak dobry, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Serwuj na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca.
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 378
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 997
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 378
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 997
Składniki
Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na suchej patelni.
Cebule obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię ze skwarkami z boczku. Składniki smaż do zezłocenia.
Ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
Do startych ziemniaków dodaj połowę podsmażonego boczku z cebulką. Masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Brytfankę wysmaruj tłuszczem. Do środka przełóż masę ziemniaczaną. Powierzchnię wyrównaj. Na górę wyłóż pozostałą część boczku i cebuli.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zapiekankę wstaw do piekarnika. Piecz przez około 60-70 minut.
Upieczony pierzok podziel na porcje i przełóż na talerze. Serwuj solo lub w towarzystwie śmietany bądź ulubionej surówki.