Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dziele się z Wami tradycyjnym polskim daniem prawdziwą śląską roladą w towarzystwie jak przystało na to danie z gumiklyjzami i modrą kapustą. To danie to nasza polska , śląska tradycja.
patelnia, nic kuchenna, nóż, tłuczek, deska, garnek, folia spożywczo,
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 546
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25097
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6168
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 546
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25097
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6168
Składniki
Prawdziwe rolady śląskie robi się z mięsa wołowego. Płaty wołowe umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , następnie rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w słupki natomiast cebule po obraniu w kostkę. Każdy płat delikatnie oprószyć solą i pieprzem mielonym, następnie posmarować musztardą. Na każdym płacie rozłożyć pokrojonej cebuli , położyć po 2 - 3 słupki ogórka, kiełbasy i boczku ( jeżeli płaty nie są duże to po 1 słupku). Boki mięsa zwinąć do środka i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną i delikatnie oprószyć mąką pszenną. W głębszej patelni rozgrzać masło włożyć ciasno rolady i obsmażyć z każdej strony, zalać ciepłą wodą dodać liść laurowy , ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Upieczone rolady wyjmujemy , nici odwijamy a powstały sos zaklepujemy mąką wymieszaną w wodzie . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z ognia. Podajemy z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.
Przygotowanie rolad do pieczenia.
Obsmażamy z każdej strony.
Zalewamy ciepłą wodą i dusimy ( czyli pieczemy) do miękkości .
Podajemy z kluskami i czerwoną kapustą. Podaję link na czerwoną kapustę ; https://smaker.pl/moje-przepisy-dodatki/przepis-modro-kapusta,1937295,bozena1960.html Podaję link na kluski śląskie; https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-slaskie-z-dziurka,1925245,bozena1960.html
Danie śląskie gotowe do podania. Podom Wom tyn przepis tak jak jo godom. Płaty wołowe rozczaskac, lekko posuć solą i korzyniem, poszmarować zymftym. Odubać cebula i pokroć w kostka.Wuszt , bocaek i ogórek pokroć w słupki. Na kożdy płat położyć kożdy ze składników, zawinąć nicią posypac lekko mąką , wsadzić na rozgrzono umasta i piec aż bydom miękkie. Po upieczyniu łodwinąć nic , z tłuszczu zrobić zołza, zagęscić ją mąką wymieszaną w wodzie. Podowac z modrą kapustą i gumiklyjzami. Smacznego.