Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam śledzie w pysznej zalewie octowej z pieczarkami i cebulą. Będziecie zachwyceni :-) Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem i życzę smacznego :-)
Składniki
Filety śledziowe wykwintne nie potrzebują wcześniejszego namaczania, ponieważ są bardzo mało solone, dzięki temu są gotowe do jedzenia od razu. Śledzie wystarczy tylko przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie pokroić na mniejsze prostokąciki. Już teraz zajmiemy się szybką zalewą, do średniego garnka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, pieprz, gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie garnek stawiamy na gazie, wystarczy zagotować, zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia. Teraz zajmiemy się smażeniem, rozgrzewamy mocno patelnię z olejem, gdy tłuszcz będzie odpowiednio rozgrzany wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili pieczarki pokrojone w ćwiartki, całość mieszamy i podsmażamy około 3-4 minuty, po tym czasie zdejmujemy patelnię z gazu, zawartość musimy przestudzić przed zmieszaniem wszystkich składników. Następnie pokrojone śledzie wrzucamy do większej miski, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i całą zawartość przestudzonej patelni wraz z olejem. Delikatnie mieszamy. Już teraz umyjcie i wyparzcie słoiki i zakrętki. Wymieszane składniki nakładamy do słoików, zostawiamy 4 cm wolnej przestrzeni od góry i wlewamy zalewę z ziarnami gorczycy. Obmywamy ranty każdego słoika i zakręcamy słoiki, po zakręceniu każdy słoik wstrząsamy aby zalewa rozeszła się po całym słoiku. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, na około 3 dni aby się przegryzły i gotowe !!! Można również do wymieszanych składników w misce wlać zalewę, szczelnie zafoliować i odstawić do lodówki na 3 dni i gotowe. Śledzie w słoikach postoją 2 tygodnie. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem.