Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co piątek u nas w domu ryba. Tym razem śledzie matiasy w sosie śmietanowym. Danie podaję z gotowanymi pyrkami.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24837
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24837
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Składniki
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem. Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.