Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co piątek u nas w domu ryba. Tym razem śledzie matiasy w sosie śmietanowym. Danie podaję z gotowanymi pyrkami.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1327
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12633
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3917
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1327
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12633
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3917
Składniki
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem. Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.