Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co piątek u nas w domu ryba. Tym razem śledzie matiasy w sosie śmietanowym. Danie podaję z gotowanymi pyrkami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8172
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4550
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8172
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4550
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Składniki
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem. Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.