Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co piątek u nas w domu ryba. Tym razem śledzie matiasy w sosie śmietanowym. Danie podaję z gotowanymi pyrkami.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem. Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.