Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowej. Zapraszam serdecznie na film z przepisem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5640
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1124
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12233
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5167
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1542
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5640
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1124
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12233
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5167
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1542
Składniki
Śledzi wykwintnych nie trzeba moczyć, ponieważ są w delikatnej solance, od razu są gotowe do jedzenia, jeżeli jednak chcecie wykorzystać śledzie w bardzo słonej solance, na początku musicie przełożyć je do miski z zimną wodą i zostawić na 1-2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Następnie śledzia kroimy na mniejsze cząstki 3-4 centymetrowe lub pozostawiamy w całości.
Już teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy posiekany czosnek, podsmażamy około 20-30 sekund, między czasie do małego garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz, przykrywamy garnek i musimy całość zagotować. Już teraz do smażącego się czosnku dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i trzy rodzaje papryki pokrojonej w cienkie paski, całość od czasu do czasu mieszamy, delikatnie solimy i po 3 minutach zdejmujemy patelnię z gazu.
Warzywa i zalewa muszą się przestudzić.
Ja jak zwykle śledzie pakuję do słoików, ładniej wyglądają w lodówce i są łatwiejsze w przechowywaniu. Jeżeli nie macie ochoty na słoikowanie śledzia, możecie wszystkie składniki wymieszać w zbiorczej misce i owinąć ją filią spożywczą. Następnie miskę włożyć do lodówki na minimum 2 dni, choć takie po 5-6 dniach smakują mi najlepiej.
Jeśli jednak wolicie słoiki, musicie je dokładnie umyć i wyparzyć.
Teraz już wrzucamy składniki do słoików na przemian, zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach, gdy już wszystkie słoiki są popakowane, wlewamy zalewę, aż przykryje wszystkie składniki w słoiku. Na koniec obmywamy ranty słoików i mocno zakręcamy.
Śledzie wkładamy do lodówki na minimum 2 dni i są gotowe!!!
Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę Wszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.