Do góry

Dania główne Przepis na:

Ślimakowe gołąbki

Ślimakowe gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4960

Dodano:

Odsłon: 6247

Trochę inna wersja gołąbków, dzięki dodanym warzywom gołąbki są pyszne,co najważniejsze bez gotowania.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • Sól
  • Majeranek
  • 2 jajka
  • 1 torebka ryżu
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • Koncentrat pomidorowy
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • Kilka liści ugotowanej białej kapusty
  • Cebula
  • Koperek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Olej do prużenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Mięso przekładamy do miski.

  2. 3. Wbijamy jajka.

  3. 4. Solimy.

  4. 5. Wsypujemy majeranek.

  5. 6. Dodajemy ugotowany ryz.

  6. 7. Dokładnie wyrabiamy.

  7. 8. Cebulę obieramy, kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  8. 9. Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.

  9. 10. Dodajemy warzywa do cebuli.

  10. 11. Podlewamy szklanką wody.
    12. Doprawiamy solą.

  11. 13. Z liścia kapusty usuwamy głąby.

  12. 14. Nakładamy wzdłuż mięso.

  13. 15. Zawijamy w roladkę.

  14. 16. Zakręcamy w ślimaka.

  15. 17. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  16. 18. Do warzywa dodajemy koncentrat pomidorowy.

  17. 19. Polewamy sosem ślimaki.

  18. 20. Zapiekamy 40 minut w 180˚C.

  19. 21. Po tym czasie zagęszczamy sos rozrabiając mąkę ze śmietaną.

  20. 22. Posypujemy koperkiem.
    23. Danie gotowe.
    24. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lutego Tego jeszcze nie przerabiałem ;) Świetna innowacja, a ja i reszta też hihi, jesteśmy "gołąbkożerni" :) Pysznie wyglądają te ślimaczki i super się komponują z warzywami na wierzchu. Biorę talerzyk, 6+ ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń