Do góry

Dania główne Przepis na:

Ślimakowe polędwiczki

Ślimakowe polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 12407

Dodano:

Odsłon: 1873

Zakręcone szaszłyki z delikatnego mięsa, polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie.

Składniki

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 10 dag szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki na sos:
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 krople tabasco
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ślimakowe polędwiczki

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    2. Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę.

  2. 3. Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków.
    4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  3. 5. W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju.
    6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty.
    7. Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso.
    8. Gotowe.
    9. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń