Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki w occie są słodkie, ale mają też przyjemną, pikantną nutę. Dzięki temu są naprawdę uzależniające. Świetnie sprawdzają się jako dodatek obiadowy, deserowy lub samodzielna przekąska. Mogą stanowić ciekawe uzupełnienie drinków i koktajlów. Tak przyrządzone śliwki można też łatwo zmodyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej pieprzu lub zastąp go pieprzem syczuańskim.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34975
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18221
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34975
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18221
Składniki
Śliwki umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki. Śliwki wrzuć do rondla. Zalej je wszystkimi składnikami płynnymi i posyp oboma rodzajami cukru. Dodaj przyprawy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5-6 minut, aż owoce zaczną mięknąć.
Słoiki wysterylizuj. Śliwki wyjmij z płynu i przełóż je do słoików do ok. 2/3 ich wysokości. Zalej owoce zalewą z garnka i zakręć dobrze słoiki. Śliwki w occie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.