Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki w occie są słodkie, ale mają też przyjemną, pikantną nutę. Dzięki temu są naprawdę uzależniające. Świetnie sprawdzają się jako dodatek obiadowy, deserowy lub samodzielna przekąska. Mogą stanowić ciekawe uzupełnienie drinków i koktajlów. Tak przyrządzone śliwki można też łatwo zmodyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej pieprzu lub zastąp go pieprzem syczuańskim.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6019
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9057
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8462
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5818
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6019
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9057
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8462
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5818
Składniki
Śliwki umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki. Śliwki wrzuć do rondla. Zalej je wszystkimi składnikami płynnymi i posyp oboma rodzajami cukru. Dodaj przyprawy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5-6 minut, aż owoce zaczną mięknąć.
Słoiki wysterylizuj. Śliwki wyjmij z płynu i przełóż je do słoików do ok. 2/3 ich wysokości. Zalej owoce zalewą z garnka i zakręć dobrze słoiki. Śliwki w occie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.