Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Opcja ziemniaka pieczonego z chili con carne jest dostępna szczególnie wtedy, gdy ugotujemy więcej chili con carne i nam zostanie. Bardzo pyszna propozycja na recycling w kuchni i przygotowanie czegoś nowego z czegoś, co już może być nudne następnego dnia. Doskonale połączenie słodkich ziemniaków z pikantnym chili con carne. Z takiej ilości chili con carne można obsłużyć ponad 6 osobową czeladkę.
Patelnia z przykrywką lub garnek, nóż i deska do krojenia, durszlak, blacha do pieczenia, łyżka, łyżeczka, szpatułka, widelec, otwieracz do konserw,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Składniki
Przygotowujemy chili con carne: smażymy mięso bez tłuszczu aż utraci surowość. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, paprykę surową również w kostkę oraz odsączamy paprykę marynowaną (jeśli używamy), a jak nie, odsączamy fasolę na durszlaku.
Dodajemy cebulę do mięsa. Dodajemy płatki chili oraz wodę w ilości 150 ml i przykrywamy przykrywką i dusimy około pół godziny. Jak woda się zredukuje, przechodzimy do następnego etapu.
W tym czasie ziemniaki kroimy na pół i wstawiamy do piekarnika na pieczenie: 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. U mnie jest jeden ziemniak z prostej przyczyny,że potrawę przyrządzała. do ilości chili con carne, jaka mi została z obiadu.
Wracamy do naszej patelni i dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 50 ml wody i opłukujemy puszkę, następnie jej zawartość dodajemy do patelni. Teraz już doprowadzamy szybko do wrzenia, delikatnie redukujemy ogień, ale nie możemy być zbyt wolny, by sos mógł zredukować się i już bez pokrywki. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki, trzemy ser na tarce jarzynowej i trzymamy na boku.
Kiedy po około 15-20 minutach sos jest już gęściejszy, dodajemy surową paprykę, mieszamy, dusimy około minuty, następnie dodajemy paprykę marynowaną, dusimy następną minutę mieszając, a na koniec dajemy fasolę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pastę pomidorową i znów mieszamy. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem w granulkach, papryką, chili w proszku, cukrem, solą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowe.
Ziemniaki, po wyjęciu z piekarnika ugniatamy widelcem tak aby powstała puszysta masa.
Kładziemy serek kremowy
Na serek układamy pieczarki i polewamy niewielką ilością oleju. Wstawiamy do piekarnika aż pieczarki się zapieką, a serek rozpuści trochę
Pieczarki nie powinny być spieczone, wystarczy 5 minut na temperaturę 210 już teraz.
Na pieczarki nakładamy po kilka łyżek chili con carne. Znów zapiekamy 5 minut w temperaturze 200 stopni
Następnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy żółtym serem. Potrawa gotowa! Bardzo smacznego!