Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cynaderki czyli nerki wieprzowe. Są dość proste w przygotowaniu, smakiem przypominają wątrobę. Nie każdy jednak za nimi przepada. Nasze Babcie często przyrządzały ten specjał. Doskonałe również jako dodatek do farszu do pierogów z dudami. Z łatwością można je dostać w sklepach mięsnych.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14599
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19665
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14599
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19665
Składniki
Nerki umyć, pokroić na połówki, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, ponownie zalać świeżą wodą i gotować około godziny aż zmiękną ( zapach podczas gotowania może co niektórym przeszkadzać). Odsączyć, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w plasterki.
Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz razem z cynaderkami. Dodać szczyptę soli i podsmażać ok 5 min. Wlać ok. 200ml przegotowanej wody i dusić 25 - 30 min co jakiś czas mieszając.
Dodać musztardę, miód, sok z połowy pomarańczy oraz mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.