Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyjątkowego smaku dodaje mak. Po usmażeniu koniecznie posmaruj je masłem i tak podawaj je z ulubioną konfiturą.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2086
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101780
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6209
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2086
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101780
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6209
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Najlepiej, jeśli są dobrze wystudzone – wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i mak. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto, nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
Ciasto podziel na równe porcje (ok. 10–12 sztuk). Każdą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek o grubości 2-3 mm i średnicy około 20 cm.
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony aż pojawią się złociste plamki. Po usmażeniu każdy placek posmaruj masłem.