Do góry

Dania główne Przepis na:

smażona dorada z pikantną salsą

smażona dorada z pikantną salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 723

Dodano:

Odsłon: 160

delikatna, soczysta ryba o rozpływającym się w ustach mięsie, podana z pikantną pomidorową salsą

Składniki

  • dorada - 2 szt
  • oliwa do smażenia
  • SKŁADNIKI MARYNATY:
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • limonka - pół owocu
  • imbir - kawałek korzenia
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • pikantną papryka w proszku - pół łyżeczki
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól
  • SKŁADNIKI SALSY:
  • pomidory - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • papryczka jalapeño - 1 szt
  • kolendra - pół pęczka
  • limonka - pół owocu
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
smażona dorada z pikantną salsą

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać wyciśnięty z limonki sok i pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać.

  2. Ryby oczyścić, zrobić po trzy nacięcia z obu stron, natrzeć marynatą, odstawić na pół godziny.

  3. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę, papryczkę i kolendrę drobno posiekać, dodać wyciśnięty sok z limonki, doprawić do smaku solą. Schłodzić w lodówce.

  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Doradę smażyć po 5-6 minut z każdej strony.

  5. Usmażoną rybę podawać z pomidorową salsą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 lipca Dorada to jedna z moich ulubionych rybek. Bardzo fajny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń