Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, soczysta i dobrze wysmażona pierś kaczki uzależniona jest od trzech trików kulinarnych. Gdy je zastosujesz, domownicy będą chcieli dokładkę.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 136
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 136
Składniki
1. Przy smażeniu piersi kaczki bardzo ważne jest, aby w całości wytopić tłuszcz ze skóry. 2. Zawsze powinno się kłaść piersi skórą do dołu, na letniej patelni, dzięki czemu tłuszcz zacznie się powoli wytapiać. 3. Aby piersi się dobrze usmażyły, bardzo ważne jest aby mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 30 min przed smażeniem.
Piersi kacze myjemy zimną wodą i osuszamy, sprawdzamy czy nie ma w skórze pozostałości piór, które wyciągamy jeżeli są. Nacinamy skórę w rąbek aby nie uszkodzić mięsa pod nią. Kładziemy skórą na letnią patelnię i smażymy przez ok. 10 minut na dużym ogniu. Następnie obracamy, pieprzymy i podsmażamy od strony mięsa ok. 5 minut, uważamy aby mięso się nie przypaliło. Solimy, odstawiamy pod przykryciem aby pierś kacza odpoczęła i doszła ok. 6-8 minut.
Kroimy piersi na plastry i układamy je na talerzu, skórą do góry. Podajemy z ulubionymi dodatkami.