Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona pierś kaczki z kiszoną czerwoną kapustą i ziemniakami puree

Smażona pierś kaczki z kiszoną czerwoną kapustą i ziemniakami puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 889

Smaczna, soczysta i dobrze wysmażona pierś kaczki uzależniona jest od trzech trików kulinarnych. Gdy je zastosujesz, domownicy będą chcieli dokładkę.

Składniki

  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • Sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smażona pierś kaczki z kiszoną czerwoną kapustą i ziemniakami puree

Przygotowanie

  1. 1. Przy smażeniu piersi kaczki bardzo ważne jest, aby w całości wytopić tłuszcz ze skóry.
    2. Zawsze powinno się kłaść piersi skórą do dołu, na letniej patelni, dzięki czemu tłuszcz zacznie się powoli wytapiać.
    3. Aby piersi się dobrze usmażyły, bardzo ważne jest aby mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 30 min przed smażeniem.

  2. Piersi kacze myjemy zimną wodą i osuszamy, sprawdzamy czy nie ma w skórze pozostałości piór, które wyciągamy jeżeli są.
    Nacinamy skórę w rąbek aby nie uszkodzić mięsa pod nią.
    Kładziemy skórą na letnią patelnię i smażymy przez ok. 10 minut na dużym ogniu. Następnie obracamy, pieprzymy i podsmażamy od strony mięsa ok. 5 minut, uważamy aby mięso się nie przypaliło.
    Solimy, odstawiamy pod przykryciem aby pierś kacza odpoczęła i doszła ok. 6-8 minut.

  3. Kroimy piersi na plastry i układamy je na talerzu, skórą do góry.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń