Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-04-2022
Smażona ryba to u nas najczęściej serwowane danie rybne i najbardziej lubiane. Dziś zaserwowałam rybę w wersji urozmaiconej, tz z dodatkiem koperku i żółtego sera, i taka wersja bardzo smakowała domownikom. Będę ją częściej powtarzać, bo rzeczywiście koperek dodał rybie smaku, a żółty ser jakby wtopił się w panierkę, i zdecydowanie odmienił jej smak na duży plus. Z ryb zazwyczaj przyrządzam dorsza i tak też było dziś.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6327
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6327
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Składniki
Rybę myjemy, osuszamy i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i doprawiamy pieprzem. Odczekujemy kilka minut
Płaty rybne dzielimy na kilka mniejszych części Na każdą część, na środek, nakładamy ok pół łyżeczki posiekanego koperku, trochę go rozprowadzamy po powierzchni, a na niego kładziemy plasterek sera wielkością pasujący do wielkości ryby ( u mnie gotowe plastry żółtego sera dzieliłam na pół )
Każdy płat ryby z serem obsypujemy mąką z każdej strony, następnie maczamy w rozmąconym jajku ( trochę rozmąconego jajka starajmy się dać między rybę, a ser, wówczas ser podczas pieczenia nie będzie nam odchodził od ryby ). Na koniec rybnego kotleta obtaczamy w bułce tartej
Rybę smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron Podajemy np z frytkami i ulubioną surówką ( u mnie jabłko, marchewka, kiszona kapusta )