Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filety rybne marynowane w marynacie majonezowo - czosnkowo - ziołowej, smażone w panierce.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7961
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1299
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13741
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7961
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1299
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13741
Składniki
Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą i pieprzem. Podzieliłam każdy płat na dwie połówki. Do miseczki wlałam śmietanę. Dodałam majonez, roztarte zioła prowansalskie i zmiażdżony przez praskę czosnek. Składniki marynaty dobrze wymieszałam i włożyłam do niej kawałki ryby. Ryby delikatnie ale dokładnie obtoczyłam w marynacie. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej.