Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona ryba z marynaty

Smażona ryba z marynaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3564

Dodano:

Odsłon: 384

Filety rybne marynowane w marynacie majonezowo - czosnkowo - ziołowej, smażone w panierce.

Składniki

  • 4 filety z morszczuka
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki owsianej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smażona ryba z marynaty

Przygotowanie

  1. Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą i pieprzem. Podzieliłam każdy płat na dwie połówki. Do miseczki wlałam śmietanę. Dodałam majonez, roztarte zioła prowansalskie i zmiażdżony przez praskę czosnek. Składniki marynaty dobrze wymieszałam i włożyłam do niej kawałki ryby. Ryby delikatnie ale dokładnie obtoczyłam w marynacie. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń