Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone kaszotto z grzybami leśnymi, jajkiem i pomidorkami.

Smażone kaszotto z grzybami leśnymi, jajkiem i pomidorkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 2439

Pyszne, smażone kaszotto z leśnymi grzybami i jajkiem sadzonym na ostro.

Składniki

  • kasza pęczak 36 dag
  • suszona kapusta 1,6 dag
  • suszona cebula 80 g
  • suszona marchewka 80 g
  • suszone grzyby leśne 80 g
  • zielona natka pietruszki
  • Koperek
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ostry sos z papryczek habanero 2 łyżki
  • bulion mięsny 400 ml
  • jajko kurze 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe 5 szt.
  • Smalec
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do gotującego się bulionu wkładamy wszystkie składniki. Doprawiamy do pożądanego smaku, mieszamy do momętu aż kasza zacznie pęcznieć i bulion gęstnieć. Przykrywamy, wyłączamy gaz, i odstawiamy na 30 minut aż kasza ładnie dojdzie. Po tym czasie mieszamy wszystko i studzimy.

  2. Ostudzone kaszotto możemy podać usmażone z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi. Na patelni rozgrzewamy smalec, wbijamy jajko i smażymy na sadzone. Usmażone jajko przekładamy łyżką cedzakową na talerzyk a na patelnię nakładamy kaszotto i smażymy. Na usmażone kaszotto kładziemy usmażone wcześniej jajko i na około układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Możemy konsumować bezpośrednio z patelni, lub możemy przełożyć na talerz.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń