Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażonki to potrawa, która ma wiele definicji. Zgodnie z jedną są to ziemniaki obsmażone na patelni podane z wybranymi dodatkami. Według poniższego przepisu przygotujesz bardzo prosty i właśnie w swej prostocie doskonały wariant smażonek. Ziemniaki obsmażone w aromatycznym tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku to absolutny rarytas. Podaj je z surówką ze świeżych warzyw.
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14256
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19399
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1760
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14256
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19399
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1760
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku. Możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego obiadu.
Pokrój boczek na cienkie plastry (możesz kupić boczek już pokrojony), a następnie w kostkę. Wysmaż boczek na suchej patelni. Powinien wytopić się z niego tłuszcz. Gdyby okazał się zbyt chudy, dodaj na patelnię trochę oliwy czosnkowej.
Zdejmij z patelni boczek, ale pozostaw tłuszcz. Zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Dołóż na patelnię pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Obmaż je na złocisty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z powrotem przełóż na patelnię boczek i smaż jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia skrop ziemniaki oliwą czosnkową. Podawaj smażonki od razu.