Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażonki to potrawa, która ma wiele definicji. Zgodnie z jedną są to ziemniaki obsmażone na patelni podane z wybranymi dodatkami. Według poniższego przepisu przygotujesz bardzo prosty i właśnie w swej prostocie doskonały wariant smażonek. Ziemniaki obsmażone w aromatycznym tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku to absolutny rarytas. Podaj je z surówką ze świeżych warzyw.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13192
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2547
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4651
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13192
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2547
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4651
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku. Możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego obiadu.
Pokrój boczek na cienkie plastry (możesz kupić boczek już pokrojony), a następnie w kostkę. Wysmaż boczek na suchej patelni. Powinien wytopić się z niego tłuszcz. Gdyby okazał się zbyt chudy, dodaj na patelnię trochę oliwy czosnkowej.
Zdejmij z patelni boczek, ale pozostaw tłuszcz. Zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Dołóż na patelnię pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Obmaż je na złocisty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z powrotem przełóż na patelnię boczek i smaż jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia skrop ziemniaki oliwą czosnkową. Podawaj smażonki od razu.