Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ale bardzo efektowne danie - smażony kurczak na sposób azjatycki, z czosnkiem i imbirem w pysznym lepkim sosie na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego z dodatkiem cukru i chilli.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35825
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1241
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1772
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35825
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1241
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1772
        
        
                Składniki
Kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni z grubym dnem rozrzać olej i usmażyć kurczaka na rumiano z obu stron. Ząbki czosnku zmiażdżyć, imbir obrac, pokroić na cienkie plasterki a następnie plasterki w paseczki. Jak kurczak będzie się smażył wymieszać w misce składniki sosu: ocet ryżowy, olej sezamowy, oba sosy, cukier i wodę.
Jak kurczak będzie dobrze podsmażony, dodać imbir i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać papryczki w całości, wlać sos i przykryć patelnię przykrywką, dusić ok 15 minut, co jakiś czas obracając kurczaka. Zdjąć przykrywkę, na tym etapie sos powinien być już zredukowany, podgotować jeszcze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro