Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ale bardzo efektowne danie - smażony kurczak na sposób azjatycki, z czosnkiem i imbirem w pysznym lepkim sosie na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego z dodatkiem cukru i chilli.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1058
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 62
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1058
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 62
Składniki
Kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni z grubym dnem rozrzać olej i usmażyć kurczaka na rumiano z obu stron. Ząbki czosnku zmiażdżyć, imbir obrac, pokroić na cienkie plasterki a następnie plasterki w paseczki. Jak kurczak będzie się smażył wymieszać w misce składniki sosu: ocet ryżowy, olej sezamowy, oba sosy, cukier i wodę.
Jak kurczak będzie dobrze podsmażony, dodać imbir i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać papryczki w całości, wlać sos i przykryć patelnię przykrywką, dusić ok 15 minut, co jakiś czas obracając kurczaka. Zdjąć przykrywkę, na tym etapie sos powinien być już zredukowany, podgotować jeszcze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro