Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ale bardzo efektowne danie - smażony kurczak na sposób azjatycki, z czosnkiem i imbirem w pysznym lepkim sosie na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego z dodatkiem cukru i chilli.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2254
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38661
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2254
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38661
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Składniki
Kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni z grubym dnem rozrzać olej i usmażyć kurczaka na rumiano z obu stron. Ząbki czosnku zmiażdżyć, imbir obrac, pokroić na cienkie plasterki a następnie plasterki w paseczki. Jak kurczak będzie się smażył wymieszać w misce składniki sosu: ocet ryżowy, olej sezamowy, oba sosy, cukier i wodę.
Jak kurczak będzie dobrze podsmażony, dodać imbir i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać papryczki w całości, wlać sos i przykryć patelnię przykrywką, dusić ok 15 minut, co jakiś czas obracając kurczaka. Zdjąć przykrywkę, na tym etapie sos powinien być już zredukowany, podgotować jeszcze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro