Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia azjatycka to kopalnia przepisów na wyraziste w smaku i szybkie w przygotowaniu dania. Smażony makaron po chińsku przyrządzisz w dwadzieścia minut. Podstawa aromatycznej potrawy to przyprawy – czosnek, imbir, chili, biały pieprz i sosy. Tych składników możesz użyć nawet więcej niż w przepisie! Pozostałe z powodzeniem zastąpisz innymi. Sięgnij po dowolne warzywa (cukinię, marchewkę, kapustę pak choi…). Zamiast kurczaka możesz wykorzystać kawałek wołowiny lub krewetki.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1540
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1540
Składniki
Przygotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu (zazwyczaj wystarcza zalać go na kilka minut wrzątkiem). Odcedź.
Namocz grzyby Shiitake. Oczyść filet z kurczaka i pokrój na małe kawałki. Paprykę pokrój w paseczki, papryczkę chili na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Posiekaj drobno imbir i czosnek.
Połącz kurczaka z rozdrobnionym czosnkiem i imbirem. Oprósz białym pieprzem.
Rozgrzej w woku (lub na dużej patelni) olej sezamowy i usmaż na nim doprawione kawałeczki kurczaka (aż mięso się zetnie i zarumieni). Po chwili dodaj warzywa (paprykę, chili, cebulę) i smaż przez kilka minut. Pod koniec dołóż grzyby i makaron. Smaż jeszcze przez chwilę.
Wlej na patelnię oba sosy i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość dopraw do smaku odrobiną cukru trzcinowego. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowy smażony makaron po chińsku podawaj z posiekanymi listkami kolendry. Możesz zastąpić ją natką pietruszki.