Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia azjatycka to kopalnia przepisów na wyraziste w smaku i szybkie w przygotowaniu dania. Smażony makaron po chińsku przyrządzisz w dwadzieścia minut. Podstawa aromatycznej potrawy to przyprawy – czosnek, imbir, chili, biały pieprz i sosy. Tych składników możesz użyć nawet więcej niż w przepisie! Pozostałe z powodzeniem zastąpisz innymi. Sięgnij po dowolne warzywa (cukinię, marchewkę, kapustę pak choi…). Zamiast kurczaka możesz wykorzystać kawałek wołowiny lub krewetki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 331
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21839
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 331
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21839
Składniki
Przygotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu (zazwyczaj wystarcza zalać go na kilka minut wrzątkiem). Odcedź.
Namocz grzyby Shiitake. Oczyść filet z kurczaka i pokrój na małe kawałki. Paprykę pokrój w paseczki, papryczkę chili na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Posiekaj drobno imbir i czosnek.
Połącz kurczaka z rozdrobnionym czosnkiem i imbirem. Oprósz białym pieprzem.
Rozgrzej w woku (lub na dużej patelni) olej sezamowy i usmaż na nim doprawione kawałeczki kurczaka (aż mięso się zetnie i zarumieni). Po chwili dodaj warzywa (paprykę, chili, cebulę) i smaż przez kilka minut. Pod koniec dołóż grzyby i makaron. Smaż jeszcze przez chwilę.
Wlej na patelnię oba sosy i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość dopraw do smaku odrobiną cukru trzcinowego. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowy smażony makaron po chińsku podawaj z posiekanymi listkami kolendry. Możesz zastąpić ją natką pietruszki.