Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Nacinanie pozbawia rybę większości ości i można się pozbyć przykrych niespodzianek. Wersja w całości i filety.
cierpliwość
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 319
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2462
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 319
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2462
Składniki
Okonie trzeba oczyścić i oskrobać. Niestety jest to oporna rybka w skrobaniu, więc polecam to tylko dla cierpliwych.
Łatwiejszym sposobem jest filetowanie. Po oczyszczeniu ryby, odcina się łeb. Nacina się filet wzdłuż kręgosłupa, przejeżdża nożem wzdłuż kręgosłupa w tylnej części i po ościach w przedniej. Teraz można odciąć skórę. Fileciki się nacina. Całego okonia także z obu stron, tak co 3 mm. Rybę i fileciki przyprawia się solą i pieprzem- więcej nic nie trzeba. W tym roku wypróbowałam wersję jeszcze z suszonym czosnkiem i sumakiem- polecam. Okonia i fileciki oprósza się w mące i smaży na rumiano.
Smacznego :)