Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Nacinanie pozbawia rybę większości ości i można się pozbyć przykrych niespodzianek. Wersja w całości i filety.
cierpliwość
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 716
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38479
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1277
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 716
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38479
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1277
Składniki
Okonie trzeba oczyścić i oskrobać. Niestety jest to oporna rybka w skrobaniu, więc polecam to tylko dla cierpliwych.
Łatwiejszym sposobem jest filetowanie. Po oczyszczeniu ryby, odcina się łeb. Nacina się filet wzdłuż kręgosłupa, przejeżdża nożem wzdłuż kręgosłupa w tylnej części i po ościach w przedniej. Teraz można odciąć skórę. Fileciki się nacina. Całego okonia także z obu stron, tak co 3 mm. Rybę i fileciki przyprawia się solą i pieprzem- więcej nic nie trzeba. W tym roku wypróbowałam wersję jeszcze z suszonym czosnkiem i sumakiem- polecam. Okonia i fileciki oprósza się w mące i smaży na rumiano.
Smacznego :)