Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Nacinanie pozbawia rybę większości ości i można się pozbyć przykrych niespodzianek. Wersja w całości i filety.
cierpliwość
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25043
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6131
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 453
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25043
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6131
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 453
Składniki
Okonie trzeba oczyścić i oskrobać. Niestety jest to oporna rybka w skrobaniu, więc polecam to tylko dla cierpliwych.
Łatwiejszym sposobem jest filetowanie. Po oczyszczeniu ryby, odcina się łeb. Nacina się filet wzdłuż kręgosłupa, przejeżdża nożem wzdłuż kręgosłupa w tylnej części i po ościach w przedniej. Teraz można odciąć skórę. Fileciki się nacina. Całego okonia także z obu stron, tak co 3 mm. Rybę i fileciki przyprawia się solą i pieprzem- więcej nic nie trzeba. W tym roku wypróbowałam wersję jeszcze z suszonym czosnkiem i sumakiem- polecam. Okonia i fileciki oprósza się w mące i smaży na rumiano.
Smacznego :)