Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Nacinanie pozbawia rybę większości ości i można się pozbyć przykrych niespodzianek. Wersja w całości i filety.
cierpliwość
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 790
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 790
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Okonie trzeba oczyścić i oskrobać. Niestety jest to oporna rybka w skrobaniu, więc polecam to tylko dla cierpliwych.
Łatwiejszym sposobem jest filetowanie. Po oczyszczeniu ryby, odcina się łeb. Nacina się filet wzdłuż kręgosłupa, przejeżdża nożem wzdłuż kręgosłupa w tylnej części i po ościach w przedniej. Teraz można odciąć skórę. Fileciki się nacina. Całego okonia także z obu stron, tak co 3 mm. Rybę i fileciki przyprawia się solą i pieprzem- więcej nic nie trzeba. W tym roku wypróbowałam wersję jeszcze z suszonym czosnkiem i sumakiem- polecam. Okonia i fileciki oprósza się w mące i smaży na rumiano.
Smacznego :)