Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrag marynowany w koperku i cytrynie, smazony na maselku. Mmmmmmm Do tego pieczone ziemniaczki z duza iloscia ziol. Niebo w gebie!
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 200
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 200
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Składniki
Pstragi oczyszczamy z lusek, myjemy, osuszamy recznikami papierowymi. Zarowno z zewnatrz, jak i wewnatrz - solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do wewnatrz kazdego pstraga dajemy po dwie cale galazki koperku (przelamalam je dodatkowo na pol) i tak przygotowane rybki dajemy do lodowki na godzinke. Ziemniaczki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wode i odparowujemy. Zostawiamy na kwadrans, az nieco ostygna i nastepnie kroimy je w pozadanej wielkosci kawalki. Przyprawiamy ziolami, polewamy oliwa, mieszamy delikatnie i dajemy na blaszke. Pieczemy w 200°C przez 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy maslo, dajemy koper wyciagniety z ryby i smazymy go minutke, zsuwamy na srodek patelni, i dajemy nasze rybki obtoczone tylko w mace. Smazymy pod pokrywa (perforowana pokrywa z przeznaczeniem do patelni). Sprawi to, ze ryba dokladnie sie usmazy, pomimo krotkiego czasu smazenia. Po okolo 6-7 minut z kazdej strony. I gotowe ! Smacznego :-)
Bylo przepyszne!