Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3393
Dodano: 28.09.2018
Odsłon: 1178
1-2 os. | > 60 min | łatwe | drogie |
Pstragi oczyszczamy z lusek, myjemy, osuszamy recznikami papierowymi.
Zarowno z zewnatrz, jak i wewnatrz - solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do wewnatrz kazdego pstraga dajemy po dwie cale galazki koperku (przelamalam je dodatkowo na pol) i tak przygotowane rybki dajemy do lodowki na godzinke.
Ziemniaczki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wode i odparowujemy. Zostawiamy na kwadrans, az nieco ostygna i nastepnie kroimy je w pozadanej wielkosci kawalki. Przyprawiamy ziolami, polewamy oliwa, mieszamy delikatnie i dajemy na blaszke. Pieczemy w 200°C przez 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy maslo, dajemy koper wyciagniety z ryby i smazymy go minutke, zsuwamy na srodek patelni, i dajemy nasze rybki obtoczone tylko w mace. Smazymy pod pokrywa (perforowana pokrywa z przeznaczeniem do patelni). Sprawi to, ze ryba dokladnie sie usmazy, pomimo krotkiego czasu smazenia. Po okolo 6-7 minut z kazdej strony.
I gotowe !
Smacznego :-)
Bylo przepyszne!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 29 września 2018Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe danie,bardzo smacznie :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 29 września 2018Zgłoś do usunięcia
Taka rybka to pycha :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 28 września 2018Zgłoś do usunięcia
Świetna rybka nawet dwie, pyszny obiad.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 28 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie! uwielbiam pstraga a z dodatkiem aromatycznych ziemniakow to juz poezja! Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz