Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony pstrąg z koperkiem, z pieczonymi ziemniaczkami

Smażony pstrąg z koperkiem, z pieczonymi ziemniaczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 1178

Pstrag marynowany w koperku i cytrynie, smazony na maselku. Mmmmmmm Do tego pieczone ziemniaczki z duza iloscia ziol. Niebo w gebie!

Składniki

  • 2 pstrągi (u mnie> strumieniowe) - po 1ym na osobe
  • swieży koperek, cytryna
  • sol, pieprz
  • masło (3 lyzki)
  • 3 lyzki mąki
  • pare ziemniaczkow, ziola do pieczonych ziemniakow, oliwa, sol
1-2 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Smażony pstrąg z koperkiem, z pieczonymi ziemniaczkami

Przygotowanie

  1. Pstragi oczyszczamy z lusek, myjemy, osuszamy recznikami papierowymi.
    Zarowno z zewnatrz, jak i wewnatrz - solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do wewnatrz kazdego pstraga dajemy po dwie cale galazki koperku (przelamalam je dodatkowo na pol) i tak przygotowane rybki dajemy do lodowki na godzinke.

    Ziemniaczki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wode i odparowujemy. Zostawiamy na kwadrans, az nieco ostygna i nastepnie kroimy je w pozadanej wielkosci kawalki. Przyprawiamy ziolami, polewamy oliwa, mieszamy delikatnie i dajemy na blaszke. Pieczemy w 200°C przez 20 minut.

    W tym czasie na patelni rozgrzewamy maslo, dajemy koper wyciagniety z ryby i smazymy go minutke, zsuwamy na srodek patelni, i dajemy nasze rybki obtoczone tylko w mace. Smazymy pod pokrywa (perforowana pokrywa z przeznaczeniem do patelni). Sprawi to, ze ryba dokladnie sie usmazy, pomimo krotkiego czasu smazenia. Po okolo 6-7 minut z kazdej strony.

    I gotowe !

    Smacznego :-)

  2. Bylo przepyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń