Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem

Smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3430

Dodano:

Odsłon: 205

Pomysł na wykorzystanie resztek ryżu- smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem z sosem sojowym i szczypiorkiem.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ok 300 g grzybów leśnych
  • ok 100 g ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz, sol
  • 1 jajko
  • dwie łyżeczki posiekanej dymki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażony ryż z grzybami leśnymi i jajkiem

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż do miękkości - można użyć wcześniej ugotowanych resztek ryżu.
    Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i podsmażyć aż się lekko zarumieni.
    Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki, dodać do cebuli, smażyć n, mieszając z każdej strony aż się dobrze podsmażą i zbrązowieją ( ok 10-15 minut), w połowie smażenia posolić.
    Do grzybów dodać ugotowany ryż i chwilę całość przesmażyć.
    Jajko zmieszać z sosem sojowym, popieprzyć, dodać na patelnię, wymieszać i smażyć aż się jajko zetnie.
    W razie potrzeby dosolić.
    Podawać posypane szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 09 października Jutro jadę na grzybki. I już wiem co z nich przygotuję:) - chyba że nic nie znajdę:( Apetyczne danie:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń